Best practices: Onderhoudspagina met variabele tekst voor formulier(en)

Gemaakt door Mark Duijkers, Gewijzigd op Vr, 10 Feb, 2023 om 1:14 PM op Mark Duijkers

Standaard staat de onderhoudspagina uit. Er zijn bepaalde momenten waarop je per formulier of voor alle formulieren gezamenlijk een onderhoudspagina aan wil kunnen zetten. De tekst op deze onderhoudspagina moet eenvoudig aan te passen zijn. Ook wil je hiervoor geen bestanden verwijderen op servers maar enkel een parameter wijzigen in de managementconsole. Eenvoudig in beheer.

Een aantal momenten waarop het handig is om een onderhoudspagina aan te zetten:

• Releasen van formulierwijzigingen of standaardblokken;
  • Overgang naar een nieuwe build;
  • Website aanpassingen, denk aan WCAG, huisstijl of bijv. een CSP header wijziging;
  • De periode waarin het formulier ingevuld mag worden is verstreken.

Met een onderhoudspagina voorkom je onverwachtse foutmeldingen tijdens het invullen van een formulier. Een nette foutmeldingstekst geeft een duidelijke verwachting richting de eindgebruikers waarom het formulier (tijdelijk) niet te gebruiken is.

Browser

Afhankelijk van de huisstijl kan dat er als volgt uit zien:

TriplEforms

Om hiervan gebruik te kunnen maken include je het Offline subscenario in elk formulier. Zorg dat deze niet in het menu zichtbaar is. Dat doe je door het vinkje ‘Hide in menu’ aan te vinken.

In het subscenario wordt met flow gecontroleerd of de parameter in de managementconsole is ingesteld op True. Als dat het geval is gaat de route naar het formulier fOffline.

In het formulier fOffline staat enkel een blockflow waarin de tekst uit de managementconsole opgeroepen wordt. Een blockflow control zorgt ervoor dat de eindgebruiker niet door kan naar een volgende menustap.

Samengevat heb je dus 2 TriplEforms bestanden nodig om dit in te richten. Een Form bestand en een Scenario bestand. Om dit in elk formulier te kunnen gebruiken zal het subscenario bovenin elk scenario geinclude moeten worden.

Managementconsole

In de managementconsole zijn 2 parameters nodig. Een voor het aan- en uitzetten van de pagina en een om de tekst op deze pagina te kunnen wijzigen.

Beide kunnen voor alle scenario’s/formulieren gezamenlijk worden gewijzigd of per formulier apart.

Ons advies is om de Offline parameter voor alle formulieren standaard op False te zetten. Wil je dan een enkel formulier Offline zetten overschrijf je deze met het betreffende scenario zoals hieronder in het screenshot zichtbaar. Wil je alle formulieren offline zetten dan wijzig je de bovenste regel naar True.

In het screenshot hieronder is uitgegaan dat elk formulier dezelfde tekst gebruikt voor de onderhoudspagina. Zoals je ziet wordt hier de datum en tijd van het onderhoudswindow benoemd om extra informatie te verstrekken aan de eindgebruiker over wanneer ze weer gebruik kunnen maken van het formulier. Je kunt dit ook algemeen houden zodat de tekst nooit aangepast hoeft te worden.

Graphical user interface, application
Description automatically generated