TriplEforms MSSQL ophalen data op basis van input

Gemaakt door Mark Duijkers, Gewijzigd op Vr, 23 Sep, 2022 om 11:59 AM op Mark Duijkers

Je kan data uit een database zowel op scenario niveau als formulier niveau ophalen.

In dit voorbeeld zoomen we in op een formulier waarbij we data ophalen op basis van een BSN. Zie bijlage artikel voor het formulier voorbeeld.

Database structuur

We hebben een database structuur

CREATE TABLE [dbo].[klant](
    [naam] [nvarchar](50) NULL,
    [bsn] [numeric](18, 0) NULL,
    [geslacht] [bit] NULL,
    [Woonplaats] [nvarchar](50) NULL
) ON [PRIMARY]

Deze database is toegevoegd onder de connectienaam test.

Data ophalen in het formulier

Voeg een formulier toe aan scenario

Voeg een inputveld bsn toe met een break. De zoek knop is van het type Next

Voeg een SetVars toe met als data source Database, druk daarna op change

Voeg de database connectie toe, die van ons is test

Voeg de query toe waarmee je de data wilt ophalen en eventueel parameters

In ons geval hebben wij de parameter BSN uit het input veld van hierboven

De data kan nu worden opgehaald maar moet worden gemapped.

Vul de kolomnamen uit de query in onder de kolom Text en map deze naar variabele. Het is meestal handig om dezelfde namen te gebruiken.

Verwacht je meerdere records terug uit sql  vink dan multiple Rows aan en geef een groep naam op. Wij bouwen ons voorbeeld op multiple rows, zodat een het ook duidelijk is wanneer je meerdere record terug zou krijgen..

De error variabele is de waarde die terug komt die een eventuele fout bevat. Dit kun je dan afvangen met de variabele "error".

Nu de data is gemapped kunnen wij het weergeven aan de gebruiker.

Wat mooi zou zijn als het in een tabel staat. Daarom vullen we het in een tabel format in. Omdat we niet zomaar een tabel met een loop kunnen maken splitsen we het opbouwen van de tabel op

Maak eerst een setvars met de headers van de table

<table class="table">
<thead>
<tr>
<th>naam</th>
<th>bsn</th>
<th>woonplaats</th>
</tr>
</thead>

Daarna kunnen we de de rijen opbouwen via een groep

Haal de data op uit de groep die je hebt opgegeven bij het mappen van de data die je terugkreeg uit de database source.

Bouw in de group weer een setvars op en plak de rijen van de tabel erbij

[!parent.Table]
<tr>
<td>[!parent.data.[*Iteration].naam] </td>
<td>[!parent.data.[*Iteration].bsn] </td>
<td>[!parent.data.[*Iteration].woonplaats] </td>
</tr>

sluit de tabel ook weer of buiten de groep

Je kan nu de data weergeven als tabel op het scherm van de gebruiker

Voorbeeld runtime