Eerste keer een VPN verbinding maken / installeren van de VPN client

Gemaakt door Mark Duijkers, Gewijzigd op Vr, 23 Sep, 2022 om 1:52 PM op Mark Duijkers

Deze handleiding volg je indien je de Sophos VPN client nog nooit gebruikt hebt op geen enkel systeem.

Installeren van de Sophos Authenticator

Om gebruik te kunnen maken van de VPN client moet 2-factor authenticatie geactiveerd worden.
Download de Sophos Authenticator uit de App/Play store. De app is beschikbaar op zowel Android als Apple platformen.

Open de Sophos Authenticator app op je telefoon of tablet.

Zodra je deze opent zal je de optie krijgen om een QR-code te scannen.

Open de browser op de laptop en ga naar de volgende website:  https://kod-utm-heng.kodision.nl:4430/

Vul je inloggegevens in. Dit is je voorletter en achternaam aan elkaar, tussenvoegsels worden niet meegenomen in de gebruikersnaam.

Voorbeeld:

Mark Duijkers

Gebruikersnaam: mduijkers

Na het inloggen kom je bij de 2-factor authenticatie setup.

Pak nu de Sophos Authenticator app erbij op je telefoon/tablet en scan de QR-code tot je een code te zien krijgt

Zodra deze code gescand is zal je een account (@tfhosting.nl) zien met een code van zes karakters op je telefoon/tablet

Klik op “Proceed to login” op je laptop en vul je gebruikersnaam in

LET OP! Vul nu je wachtwoord in vervolgd door de code die zichtbaar is in de Sophos Authenticator app.

Voorbeeld: De gebruikersnaam is pberg, zijn wachtwoord is Welkom01 en de 2-factor authenticatie code is 987654.

Gebruikersnaam: pberg

Wachtwoord: Welkom01987654

Als je succesvol bent ingelogd kun je direct beginnen met verbinding maken via VPN.

Mocht je meerdere keren foutief je wachtwoord hebben ingevuld, dan wordt deze voor 10 minuten vergrendeld. Dit kunnen wij niet deblokkeren.

Na 10 minuten zou het inloggen weer mogelijk moeten zijn. Zo niet, dan dient je wachtwoord gereset te worden.

Installeren van de VPN Client

Open de browser en ga naar https://kod-utm-heng.kodision.nl:4430/

Log in met je shared hosting gebruikersnaam en wachtwoord. Let op: tussenvoegsels worden niet meegenomen.

Als je deze nog niet hebt, moet je hiervoor waarschijnlijk eerst nog gegevens ontvangen.

Voorbeeld: De gebruikersnaam is pberg, zijn wachtwoord is Welkom01 en de 2-factor authenticatie code is 987654.

Gebruikersnaam: pberg

Wachtwoord: Welkom01987654

Ga in het menu naar "Externe toegang" en klik daarna op de tweede "Downloaden" knop om de VPN configuratie te downloaden

Sla deze op.

Download vervolgens onderaan dit artikel het installatiebestand voor de VPN applicatie zelf en voer deze uit.

Wanneer je Sophos Connect hebt geopend via het start menu, klik dan op "Import connection"

Selecteer nu het bestand dat je hiervoor hebt gedownload.

Het bestand is nu geïmporteerd en nu kun je verbinding gaan maken.

Verbinding maken met VPN

In de taakbalk rechtsonder staat een rond blauw met wit icoontje.

Om te verbinden: rechtermuisknop op het icoontje, vervolgens “Sophos connect”.

Daarna klik je op de grote Connect knop.

LET OP! Vul nu je gebruikersnaam en wachtwoord in vervolgd door de code die zichtbaar is in de Sophos Authenticator app.

Voorbeeld: De gebruikersnaam is pberg, zijn wachtwoord is Welkom01 en de 2-factor authenticatie code is 987654.

Gebruikersnaam: pberg

Wachtwoord: Welkom01987654

Nu krijg je bericht dat je verbinding hebt en heb je toegang tot het Kodision netwerk.